De narcis staat voor ijdelheid en een nieuw leven.
Omdat de narcis vaak wordt gezien als de bloem die het voorjaar aankondigt, staat de bloem voor een nieuw leven. Rond 1560 arriveerde de eerste narcis vanuit Frankrijk in Nederland. Volgens een lange traditie is de gele narcis de bloem van Pasen. De lieflijke ietwat gebogen narcis staat ook voor nietsontziende ijdelheid. Volgens de Griekse mythologie was de nimf Echo verliefd op de mooie jongen Narkissos. Deze had echter geen oog voor haar, druk als hij was met de jacht. Getergd door het gebrek aan aandacht, betoverde Echo Narkissos toen hij uit een beekje water dronk. Op slag was hij verliefd op zichzelf via zijn spiegelbeeld in het water. Dagenlang staarde hij onafgebroken in het water naar zichzelf totdat hij uitgeput in het water viel en verdronk. Op die plek verscheen een bijzonder mooie bloem. De naam narcis wordt in de moderne psychologie gekoppeld aan een vorm van psychologisch gedrag. Wanneer je jouw kamer verwent met een paar bossen narcissen, zet ze dan wel op een koele plek en niet in de directe zon. Dan heb je er het meeste plezier van.
De ranonkel staat voor charme.
Oorspronkelijk afkomstig van de Azoren, Madeira en de Canarische Eilanden, is de ranonkel al net zo Hollands als de tulp. De ranonkel lijkt op de pioenroos, maar is iets kleiner van omvang. De mooie lengte van de steel van 25 tot 30 cm, maakt hem zeer geschikt als snijbloem. De ranonkel laat zich ook heel goed combineren met andere snijbloemen. Probeer maar eens een boeket ranonkels met anemonen (wel lekker felle kleuren kopen, het is tenslotte lente) op je voorjaarstafel.
Zet het boeket achter glas nooit in het volle zonlicht, dit werkt als een vergrootglas! Als plant op de tuintafel vraagt de ranonkel alleen om water, zon of schaduw maakt deze voorjaarsspetter niet veel uit. Ranonkels zijn al vroeg in het voorjaar verkrijgbaar tot in de zomer.
De hyacint staat voor macht, vrede en 'Je bent de enige die me werkelijk kent'.
Hyacinthus was een Spartaanse prins en de lieveling van de zonnegod Apollo. Toen Hyacinthus dodelijk werd getroffen bij het discuswerpen, ontstond uit zijn bloed een plant die Apollo naar hem vernoemde: hyacint. Vanuit het Middellandse Zeegebied kon de hyacint aan zijn opmars beginnen. Rond de 17de en 18de eeuw waren hyacinten nog zo exclusief dat alleen een paar welgestelde liefhebbers ze in de kas hadden.
Hyacinten kun je het beste op een zo koel mogelijke plek neerzetten. In een warme kamer, in de volle zon of bij andere warmtebronnen bloeien ze sneller uit. Hyacinten blijven 5 tot 12 dagen goed (dit hangt onder andere af van het toevoegen van snijbloemenvoeding, de versheid van de bloemen en de omstandigheden bij jou thuis).
De tulp staat voor oprechte liefde, succes en gebed. Een rode tulp heeft als extra betekenis 'Ik zie je graag' en de gele tulp heeft als extra betekenis 'Onze liefde is onmogelijk'.
Als bloem bijna synoniem met Nederland: de tulp. En net zoals de roos veelvuldig beschreven en bezongen. De tulp is vermoedelijk afkomstig uit een berggebied in Kazachstan. Rond 1570 werd de tulp in Nederland geïntroduceerd en is sindsdien een aantrekkelijke bloem. In de renaissance was het zelfs een zeer exclusief statussymbool. Begin 17e eeuw bereikte de tulpengekte (windhandel in aandelen tulpenbollen) zelfs een zeer opmerkelijk hoogtepunt toen voor de bol van één tulp maar liefst net zoveel betaald werd als voor een chique grachtenpand. Niet verwonderlijk dat die handel snel instortte.
Tulpen hebben koude nachten nodig om te groeien. Het Nederlandse klimaat is dus goed geschikt voor het telen van tulpen. Daarom kom je Nederlandse tulpen overal ter wereld tegen.
In een vaas met schoon water en snijbloemenvoedsel bloeien de tulpen 5 à 7 dagen. Laat de tulpen in het verpakkingspapier zich in de vaas eerst (een uurtje) volzuigen en rechttrekken. Zoek vervolgens een zonluwe en tochtvrije plek.